09/11/2023

Finančná situácia slovenských domácností sa medziročne zlepšila, ale stále takmer každá piata rodina žije v núdzi

Po minuloročnom výraznom zhoršení sa tohto roku finančná situácia Slovákov stabilizovala – lepšie sú na tom dôchodcovia aj rodičia na rodičovskej dovolenke

Podiel slovenských domácností, ktoré hospodária s dostatkom peňazí na pokrytie základných potrieb i závažnejších výdavkov, a navyše ešte zvládajú sporiť, medziročne mierne narástol – z minuloročných 51 % na súčasných viac než 59 %. Zlepšila sa predovšetkým finančná situácia domácností, ktoré žijú striedmo, ale s peniazmi vystačia a na väčšie výdavky si nasporia, a ľudí s vyrovnaným rozpočtom. Mierne narástol aj podiel Slovákov, ktorí žijú v hojnosti. Finančnú situáciu slovenských domácností opakovane skúmala spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Oproti minuloročnému prieskumu poklesol podiel domácností, ktorým vystačia peniaze len na najlacnejšie jedlo a oblečenie (z 27 % na 23 %), rovnako ako Slovákov, ktorí so svojím mesačným príjmom nevystačia – z 22 % na 18 %. To však znamená, že vo finančnej núdzi stále žije takmer každá piata slovenská domácnosť.

Prepad finančnej situácie slovenských domácností sa síce zastavil, ale úrovni finančnej kondície, v ktorej boli Slováci pred dvoma rokmi, sa zďaleka nepribližujeme. Dôležité však je, že sa podarilo zbrzdiť infláciu a udržať vysokú zamestnanosť. Mohlo by tak dochádzať k postupnému zlepšovaniu,“ hovorí Jaroslava Palendalová, generálna riaditeľka spoločnosti KRUK.

Svoju finančnú situáciu celkovo lepšie hodnotia muži a tiež Slováci vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov. Oproti minuloročnému prieskumu si polepšili starší ľudia vo veku 55 – 64 rokov – svoju finančnú situáciu hodnotí negatívne 44 % respondentov v tejto vekovej kategórii oproti 54 % v minulom roku. Výrazne sa zlepšila aj finančná situácia rodičov na rodičovskej dovolenke – minulý rok malo problém vyjsť s peniazmi 56 % rodičov, tohto roku ide o 40 %.

Spokojnosť s finančnou situáciou výrazne rastie s úrovňou dosiahnutého vzdelania. Ako veľmi dobrú hodnotia svoju finančnú situáciu predovšetkým zamestnanci v oblasti finančníctva a poisťovníctva, príslušníci armády a bezpečnostných zložiek a pracovníci v odbore školstva, kultúry, vedy a výskumu. Najviac sú so svojou finančnou situáciou spokojní ľudia pracujúci v odbore IT a telekomunikácií.

So svojou finančnou situáciou sú spokojní predovšetkým ľudia žijúci v trojčlenných a štvorčlenných domácnostiach a obyvatelia Bratislavského a Žilinského kraja. Najhoršie svoju finančnú situáciu hodnotia obyvatelia Nitrianskeho kraja, kde žije v nedostatku až 49 % domácností, nasledovaní obyvateľmi Banskobystrického kraja,“ doplňuje Jaroslava Palendalová, generálna riaditeľka spoločnosti KRUK.